Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning, en kun je daarbij ook je tuin helemaal vanaf de basis aan gaan leggen? Of verhuis je juist naar een bestaand huis, waar je de tuin compleet anders wilt gaan maken? Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je gewoon in je eigen huis blijft wonen, en nu eindelijk de tuin eens goed aan gaat pakken, of juist een complete make-over wilt gaan geven. Wat je situatie ook is, je gaat met je tuin aan de slag. Daarbij denk je waarschijnlijk vooral aan nieuwe tegels, gras of kunstgras, of juist niet, plantjes en andere zaken die het buitenleven mooier en praktischer maken. Waar je waarschijnlijk niet aan denkt, is verlichting. Terwijl dit nu juist het moment is om ook daar mee aan de slag te gaan. Want een goede tuin wordt extra prettig als hij ook mooi en praktisch verlicht is.

Waarom verlichting in je tuin?

Denk je aan je tuin, dan denk je waarschijnlijk vooral aan hoe je hem gaat inrichten. Of je veel tegels wilt, of juist veel ruimte voor bomen en planten. Lampen in je tuin, ja, je weet dat het kan, maar helemaal bovenaan je lijstje staan ze waarschijnlijk niet.

Toch is het goed om meteen wanneer je een tuin aan gaat leggen of juist verbouwen ook aan de verlichting te denken. Goede lampen kunnen je tuin namelijk nog mooier en sfeervoller maken, terwijl zij ondertussen natuurlijk ook een praktisch nut hebben.

Lampen voor de sfeer plaats je eigenlijk om twee redenen: je kunt er, ook als het begint te schemeren of zelfs donker wordt, lekker lang door buiten blijven zitten. Het is fijn om je gezelschap ook in het donker een beetje te blijven zien, en om sowieso te kunnen zien waar je je drankje neerzet. Maar ook op momenten dat je niet buiten zit is een sfeervol verlichte tuin wel zo leuk. Zeker als je vanuit je huis uitkijkt op je tuin is het fijn als daar wat gezellige lampen in staan. Je tuin verandert dan, ook ’s avonds, in een onderdeel van je huis. Mooie planten of bomen kun je extra in de spotlights zetten, en hier ook vanuit je huis echt van genieten.

Ook goed voor de veiligheid

Een goede buitenlamp zorgt overigens niet alleen voor meer sfeer. Een tuin die goed is verlicht, is ook direct een stuk veiliger. Veiliger voor jezelf, als je in het donker erdoorheen loopt en niet bang hoeft te zijn dat je iets over het hoofd ziet. Maar ook veiliger als het gaat om het voorkomen van inbraken. Een goede verlichte tuin is een stuk minder aantrekkelijk voor ongenode gasten, tenslotte.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen