Je omgeving tijdens het werk, oftewel de werkplek, heeft een ontzettend grote invloed op je productiviteit op het werk. De baas moet er dus voor zorgen dat het kantoor zo ingericht is dat het optimale productiviteit stimuleert. Zorg ervoor dat alle elementen in een kantoor zo zijn ingericht dat mensen ook met plezier op kantoor werken. Maar hoe richt je een kantoor nou optimaal in zodat deze het succes van je bedrijf vergroot? Dat wordt hier uitgelegd.

Denk na over de werkactiviteiten 

Als eerste moet je starten bij het ontwerpen van je kantoor. Het ontwerp moet je afstellen naar de samenstelling en activiteiten van je team. Werkt je team vaak samen in groepjes of werkt je team vooral zelfstandig? Als je team vaak samenwerkt in groepjes moet je ruimtes creëren waar teamwork wordt gestimuleerd. Als je team vaak zelfstandig taken moet uitvoeren is het belangrijk om werkplekken te maken waar zelfstandig werken gemakkelijk gaat. Je kunt dan bijvoorbeeld tweedehands bureaus kopen om zelfstandige werkplekken te maken. Richt deze zelfstandige plekken zo in dat je medewerkers niet snel afgeleid kunnen worden. Maak tussen iedere zelfstandige werkplek ook schermen zodat medewerkers elkaar niet snel storen. Verder is het belangrijk om comfortabel kantoormeubilair, eventueel gebruikt kantoormeubilair, te kopen zodat medewerkers een hele dag achter hun bureau kunnen blijven zitten.

Afleiding en beweging

Om medewerkers gemotiveerd en kalm te houden is het belangrijk om afleidings- en bewegingsmogelijkheden in het kantoor te implementeren. Medewerkers vinden het prettig om af en toe te beweging tussen de werkzaamheden door. Het kan namelijk slecht voor het lichaam en de geest zijn om urenlang achter een bureau te zitten. Door medewerkers te laten bewegen met bijvoorbeeld een loopband kunnen ze weer energie krijgen. Je kunt ook een aantal recreatieve bezigheden in het kantoor plaatsen, zoals een biljarttafel of tafeltennismaterialen, om de medewerkers af te leiden. Doordat medewerkers hun lichaam ontspannen kunnen ze ook hun geest ontspannen. 

Licht

Lichtinval is erg belangrijk in een werkruimte. Daglicht is namelijk erg belangrijk voor het menselijke welzijn. De juiste lichtsterkte verhoogt je productiviteit op het werk omdat je je fitter, scherper en actiever voelt. Licht stimuleert namelijk je bioritme en je humeur. Het zorgt ervoor dat je de natuurlijke cyclus van daglicht blijft aanhouden. Zorg er dus voor dat je genoeg grote ramen in je kantoor hebt. Deze ramen moeten dan natuurlijk niet geblokkeerd worden door andere gebouwen. Als dit niet mogelijk is dan kan je het beste lampen aanschaffen die het natuurlijke licht nabootsen. 

Zorg dat jouw medewerkers graag naar kantoor komen om te werken en optimaal productief te zijn met bovenstaande tips.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen