Je huis is je thuis. Soms is het wel moeilijk om je thuis te voelen in je huis als je hele huis een rotzooi en puinhoop is. Het is daarom belangrijk om je huis goed schoon te houden. Je kan jezelf een aantal gewoontes aanleren waardoor je huis goed schoon blijft. Hier worden een aantal tips gegeven om van schoonmaken een ‘habit’ te maken. 

Zet je ‘speciale bril’ op

Als je een schoon huis wilt houden dan kan je het beste je ‘speciale bril’ opzetten. Deze speciale bril is een denkbeeldige bril die ervoor zorgt dat jij alle stoffige of vieze plekjes in huis meteen opmerkt. Zorg ervoor dat iets in je lichaam gaat kriebelen bij het zien van deze plekjes zodat je meteen de drang krijgt om het te poetsen. Laat deze drang niet te groot worden want dan kan het een psychologisch probleem worden. Deze bril zorgt dus altijd voor een schoon huis.

Houd de vloer schoon

Een schone vloer geeft ook vaker een idee van een schoon huis. Zorg dat je vloer schoon is door bijvoorbeeld het dragen van schoenen in huis te verbieden. Zorg ervoor dat alle inwoners en gasten hun schoenen in de hal laten staan. Verder kan je een inloopmat plaatsen bij de entree van je woning. Zo worden de schoenen schoon voordat ze het huis in komen. Je kan ook op andere plekken in je huis vloermatten plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld in de keuken een keukenmat plaatsen. Dit vangt ook direct de rotzooi op die in de keuken gemaakt wordt.

Direct schoonmaken

Zorg dat spullen die schoongemaakt moeten worden zich niet opstapelen. Zo moet je bijvoorbeeld de wasmand niet laten overlopen. Als je een wasmachine met was kan vullen, doe dit dan ook meteen. Verder kan je ook meteen je servies afwassen als dit gebruikt is zodat dit zich niet op de aanrecht ophoopt. Als een bed is gebruikt kan dit ook meteen het beste worden opgemaakt zodat het er netjes uitziet. Als je aan het koken bent kan je het beste tijdens het koken het keukengerei ook meteen afwassen. Anders wordt het wel echt een rotzooitje. 

Geen spullen laten slingeren

Zorg ervoor dat je voor elk klein ding een opslagplek hebt. Zo kan je tenminste geen spullen laten slingeren door het huis. Als overal in huis allemaal spulletjes liggen kan dit als een rotzooi ogen. Zorg er dus voor dat je genoeg kasten hebt waar al je spullen in geplaatst kunnen worden.

Volg bovenstaande tips op en maak van deze bezigheden een gewoonte zodat je huis altijd netjes blijft.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen