De vogeltjes kwetteren vrolijk en de zon laat zich steeds wat meer zien. Dat kan maar een ding betekenen – de zomer is in aantocht! De lentemaanden zijn het perfecte moment om jouw tuin goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Maar hoe pak je dit het beste aan? Of je nu groene vingers hebt of niet, met deze handige tips kun je direct aan de slag! Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de dakgoot en het verwijderen van onkruid. Door deze klusjes meteen aan te pakken kun je voor je het weet weer heerlijk genieten van jouw eigen tuin.

Verwijder oud plantmateriaal

Tijdens de herfst en winter komen er veel bladeren, takken en ander vuil terecht in de tuin. Hierdoor kunnen de dakgoten zelfs verstopt raken. Het is dan ook belangrijk dat je minstens een keer per jaar jouw dakgoten goed schoonmaakt. Laat je het schoonmaken dakgoot liever over aan een professional? Zoek dan een goede vakman, zodat je zeker weet dat de dakgoot weer naar behoren werkt. Op die manier voorkom je lekkages en schade aan jouw woning, dus deze klus moet je zeker niet over het hoofd zien!

Ga de strijd aan tegen het onkruid

De tweede stap is het verwijderen van onkruid in de tuin, om ruimte te maken voor nieuwe planten en de bodem in goede staat te houden. Je kunt dit het beste met de hand doen, zodat je ook het kleinste onkruid met wortel en al uit de grond kunt trekken. Voor de zekerheid kun je wel handschoenen aantrekken – brandnetels en distels kunnen venijnig prikken. Ook kan een onderlegger voor jouw knieën fijn zijn als je lang op de grond werkt. Is het jou te zwaar om alles geknield te doen? Schoffel de grond dan eerst los. Hierna kun je het onkruid gemakkelijk verwijderen.

Voeg nieuwe planten toe

Nu de grond weer netjes is ben je aangekomen bij het leukste deel: het toevoegen van nieuwe planten. Bij een tuincentrum kun je naar hartenlust shoppen voor mooie planten. Ook kun je hier terecht voor bloemzaad. Met een bloemenmix kun je elk leeg plekje in je tuin gemakkelijk omtoveren tot een fleurig bloembed. Of vul wat potten met verschillende soorten tuinplanten. Op die manier voeg je gemakkelijk wat meer kleur en gezelligheid toe aan jouw tuin. 

Zorg voor een fijne zitplek

Nu de tuin helemaal klaar is voor de zomer wil je er natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Richt daarom een fijne zitplek in. Met leuke tuinmeubels maak je van jouw tuin een paradijs waar je dagenlang kunt vertoeven. Zorg ook voor schaduw, zodat je niet verband in de hete zon. Het is daarom slim om een goede parasol aan te schaffen, of kies voor een luifel of schaduwdoek, voor extra verkoeling.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen