Nu de energieprijzen de pan uit rijzen is het goed om er nog eens bij stil te staan: hoe kunnen we ons energieverbruik zoveel mogelijk verminderen? En, als je nog een stapje verder wil gaan: hoe kun je zelf net zoveel energie opwekken als dat je verbruikt, en zo ‘energieneutraal’ wonen?

Gebouwgebonden en gebruikersgebonden energie

Een energieneutraal huis wil zeggen dat je alle energie die je gebruikt voor de woning, dus zoals verwarming, op een andere manier zelf weer voor je woning opwekt. Dit doe je door bijvoorbeeld de energie uit zonnepanelen. Naast gebouwgebonden energie is gebruikersgebonden energie: dit is een externe energietoevoer die je gebruikt voor de stroom voor de apparaten die in huis staan.

Goede isolatie

Het verminderen van energiegebruik en ook energieneutraal wonen begint bij een goed geïsoleerde woning. Waar dat bij een oud huis nogal wat werk en geld kost om er verbetering in aan te brengen, kun je er bij de bouw van nieuwe huizen goed op inspelen. Hoe zorg je dat een huis zoveel mogelijk gebruik kan maken van natuurlijke warmte? Denk bijvoorbeeld aan materiaalgebruik, de plek van de ramen zodat daar de zon zo optimaal mogelijk kan verwarmen, of de indeling van het huis.

Verwarmingssysteem

De tweede stap om je huis energieneutraal te maken, is het aanpassen van je verwarmingssysteem. Als je huis al goed geïsoleerd is, kun je daar het warmtesysteem op aanpassen. Het is wel goed om van tevoren al een plan te maken voor het verwarmingssysteem. Ieder systeem heeft een andere aansluiting en als je al ver van tevoren vastlegt wat het moet worden, kun je in de verbouwing op tijd de juiste leidingen aanleggen. 

Goedkope energie

Naast het feit dat zoveel mogelijk natuurlijk energiegebruik en ook het verminderen van energieverbruik goed is voor het milieu, scheelt het ook aanzienlijk op de energierekening. Het plaatsen van zonnepanelen is een investering en zal je bij het plaatsen een boel geld kosten, maar uiteindelijk ga je het wel terugzien op de afrekening.

Gaten en kieren

Je woont natuurlijk niet zomaar energieneutraal. Helemaal als je een oud huis hebt, is een slechte isolatie waarschijnlijk meteen waar je tegenaan loopt bij het verminderen van energieverbruik. Hoeveel maatregelen je ook neemt, er blijven gaten en kieren die zorgen dat warmte snel verloren gaat. Maar, iedere stap is er een en ook kleine maatregelen die zorgen dat je energieverbruik iets minder is dan het was, scheelt al, voor je portemonnee én voor het milieu.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen