Nu de gasprijzen fors gestegen zijn, kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om hun verbruik terug te dringen. Alhoewel dat al een goede eerste stap is, is het nog beter om helemaal gasloos te gaan wonen. Hiervoor moet je je woning aardgasvrij krijgen, wat natuurlijk een hele klus lijkt. Toch valt dit reuze mee, maak simpelweg gebruik van dit stappenplan!
Verbeter je isolatie
Veel mensen denken bij een aardgasvrij huis direct aan het installeren van een grondwarmtepomp, maar ook kleinere stappen kunnen hierbij helpen. Gasloos wonen begint namelijk met goede isolatie. Je moet dus de kou buiten weten te houden in de winter, hierdoor zorg je ervoor dat je minder energie nodig hebt voor het verwarmen van je woning. Daarom moet je starten met het verbeteren van je isolatie!
Controleer of je geschikte radiatoren hebt
Je huis zonder gas verwarmen kan alleen als je radiatoren hebt die geschikt zijn voor dit doeleinde. Ze moeten namelijk genoeg warmte af kunnen geven voor lage temperatuurverwarming als je gebruik gaat maken van bijvoorbeeld een warmtepomp. In sommige gevallen moeten je radiatoren daarom vervangen worden voor exemplaren die óf dikker óf groter zijn, al is het soms ook nodig om meer radiatoren te plaatsen in je woning. Hierbij kan ook gekozen worden voor vloerverwarming, dit is speciaal ontworpen voor het verwarmen van een huis op lage temperatuur.
Kook elektrisch
Gasloos wonen kun je niet doen als je nog een ouderwets fornuis hebt. Je zult dan natuurlijk niet langer op gas kunnen koken, daarom zul je een inductiekookplaat moeten installeren in je keuken. Eventueel kun je ook kiezen voor een andere elektrische kookplaat, maar inductie is verreweg het zuinigst van de opties. Dit biedt bovendien nog een ander voordeel, op deze kookplaat kun je namelijk je oude pannen nog steeds blijven gebruiken, al moeten ze hiervoor wel een magnetische bodem hebben.
Vervang je cv-ketel
Je hebt nog maar één stap te gaan voordat je gasloos woont en dat is het vervangen van je cv-ketel, als je dit nog niet hebt gedaan. Welke opties je hebt, hangt af van het warmteplan in je wijk. Een volledig elektrische warmtepomp kan bijvoorbeeld geschikt zijn, dit haalt warmte uit het grondwater, de bodem of de lucht. Hiermee wordt vervolgens je huis verwarmd. Mogelijk kun je ook kiezen voor een warmtenet, wat ook wel stads- of blokverwarming genoemd wordt. Op dit moment wordt dit nog weinig gebruikt, maar hier komt in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid verandering in.